ELIPTIC projekt

 

EU HORIZON 2020 – 636012- ELIPTIC

A Szegedi Közlekedési Kft. 33 társszervezettel együtt, a brémai közlekedési vállalat vezetőpartnersége mellett, sikeresen pályázott az ELIPTIC (Electrification of Public Transport in Cities / Közösségi közlekedés villamosítása a városokban) elnevezésű projekttel.

A projekt általános célja új koncepciók és üzleti modellek fejlesztése, a meglévő elektromos infrastruktúra és járműpark optimalizálása, energia és pénz megtakarítási céljával.

A Szegedi Közlekedési Kft. két modelltanulmányra nyújtotta be pályázatát.

1. Megvalósíthatósági tanulmány / bemutató teszt (demonstráció) készítése: Dízel autóbusz kiváltása meghosszabbított trolibusz hálózattal, hibrid trolibuszokkal

Helyi támogató: Szegedi Tudományegyetem (kutató partner)

Költségvetés: 49.331 EUR

A szegedi modellvizsgálat dízel autóbuszok kiváltását modellezi kiterjesztett trolibusz hálózaton hibrid trolibuszokkal, további infrastruktúra igény nélkül.

A demonstrációban a 2013-ban vásárolt, akkumulátorral felszerelt Ikarus-Skoda trolibuszokkal veszünk részt. A járművek töltése a meglévő felsővezeték hálózatból történik, és az akkumulátoros trolibuszok akkumulátorral teszik meg a vezeték nélküli szakaszt.

A társaság először egy megvalósíthatósági tanulmányt készít, mely feltárja a lehetséges útvonalakat és hatásokat a közlekedési rendszerre, externális hatások valamint külső partnerek és lényeges mutatók definiálására is sor kerül.

2. Megvalósíthatósági tanulmány / bemutató teszt (demonstráció) készítése: A meglévő infrastruktúra többcélú felhasználása hibrid-trolibuszok, e-kerékpárok és e-autók töltésére

Helyi támogató: Szegedi Tudományegyetem (kutató partner), EDF DÉMÁSZ (harmadik fél)

Költségvetés: 64.140 EURO

A Szegedi Közlekedési Kft. megvalósíthatósági tanulmány alapján telepíti és teszteli az első nyilvános elektromos többcélú töltőállomást Szegeden, hibrid trolibuszoknak, e-kerékpároknak és e-autóknak.

A társaság tanulmányozni fogja a töltőállomás legmegfelelőbb elhelyezést, majd teszteli és demonstrálja annak működését.

A többcélú felhasználás ellenőrzése kiterjed az elektromos-intermodális kapcsolatokra (trolibusz és e-kerékpár) is. Az első többcélú elektromos töltőállomás támogathatja Szeged város Önkormányzatának hosszú-távú közlekedési stratégiáját.

A támogatott tevékenység típusa: Research and Innovation Action / Kutatás és Fejlesztés.

Az elnyert támogatás összege: 136.500 EUR

A támogatás intenzitása: 100%

A projekt időtartama: 36 hónap

Projektkezdés: 2015. június 1.

 

Az Eliptic project során megjelent cikkek

eliptic

 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Mozgáskorlátozott útitársaink utazásában sokszor jól jön a segítség. Adjuk...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Fejhallgató? Telefon?… – Mind akadályozza a környezet zajainak felismerését.
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan!   A gyermekkocsiban szállított gyermek esetén ügyeljünk a babakocsi...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Idősebb útitársainkat segítsük a le- és felszállásnál! Adjuk át...
  Tovább

Menetrend

Kapcsolat

Parkolás

Repülőtér