Parkolásinfó

 parkoloautomata_blue

MEGÉRKEZTEK A PARKOLÓAUTOMATÁK
június 6-tól megújult Szeged parkolási rendszere.

 

Itt az ideje, hogy elbúcsúzzunk a lassan 20 éve használt „lyukasztós” parkolószelvényektől, szerepüket ugyanis átvették a frissen üzembe helyezett német gyártmányú parkolóautomaták Szegeden. Június 6-tól már csak az automatákon keresztül lehetséges a parkolószelvény vásárlása. Kis mértékben, de változott a zónakiosztás és egyszerűsödik az SMS parkolás.

A legfontosabb változások:

 • Több, mint 130 parkolóautomata került üzembe helyezésre Szegeden. A német gyártmányú automaták nagy előnye, hogy energiaigényüket napelemeik segítségével biztosítják.
 • Parkolószelvényt néhány egyszerű lépésben az automata érintőkijelzőjének segítségével lehet megvásárolni.
 • A parkolóautomatáknál bankkártyával csak egy érintés a fizetés, így minden, Magyarországon használható „contactless” bankkártyával tud gyorsan és egyszerűen szelvényt vásárolni. Készpénzben pedig csak pénzérmékkel tud fizetni (HUF: 5; 10; 20; 50; 100; 200, EUR: 50 eurócent; 1; 2).
 • A korábbi három (zöld, sárga, kék) zónát kettő váltja fel (zöld, sárga). A korábbi kék zóna beleolvad a sárga zónába. A fizető parkolózónák határai nem változnak. 
 • A mobilparkolás sokkal kényelmesebb lesz, nem kell többé az órát lesnie. A parkolást RENDSZÁMÁNAK elküldésével indíthatja, és a STOP szóval állíthatja le. így pontosan annyit kell fizetnie, amennyi ideig parkolt

 

 

Parkolási díjak automatáinknál:

Sárga zóna: 220 Ft / 60 perc

Zöld zóna: 480 Ft / 60 perc

 

 

kerdesek_valaszok 

Elfelejthetjük a “lyukasztós” papír parkolószelvényt?

Igen, a “lyukasztós” papír parkolószelvény a belvárosban június 2-a 18 óráig, a Mars téren június 3-a 12 óráig használható Szegeden, június 6-tól, keddtől parkolóautomatákon keresztül vagy mobilfizetéssel tud parkolójegyet vásárolni. Természetesen a parkolóbérletekre és a mozgáskorlátozott parkolásra vonatkozó szabályok változatlanul érvényesek.

 

Mi a teendő a fel nem használt “lyukasztós” parkolószelvényekkel?

A fel nem használt “lyukasztós” parkolószelvényeket 2017. december 31-ig lehet névértéken visszaváltani az SZKT Deák Ferenc utcai ügyfélszolgálati irodájában.

 

Változik a parkolózónák kiosztása?

Igen, a korábbi három (zöld, sárga, kék) zónát kettő váltja fel (zöld, sárga). A korábbi kék zóna beleolvad a sárga zónába. A fizető parkolózónák határai nem változnak. Az új parkolási zónatérképet itt az oldal alján, illetve a szepark.hu zónatérkép weboldalon tudja megnézni.
Eddig az egy órás parkolásért 165, 260, 480 Ft-ot fizettek a parkolók az adott zónától függően, mostantól 220 és 480 Ft-ért lehet egy órát parkolni a két zónában.

 

Mit kell tudni a parkolóautomatákról?

Több mint 130 német gyártmányú parkolóautomata kerül Szeged utcáira. A kék színű, színes érintőképernyővel ellátott automaták rendkívül környezetkímélő módon üzemelnek, energiaellátásukat ugyanis napelemes rendszerük segítségével biztosítják.

 

Az automata által kinyomtatott parkolószelvényt ki kell helyezni a gépjármű szélvédőjére?

Igen, az automata által nyomtatott szelvényt továbbra is úgy kell elhelyezni a szélvédő mögött, hogy az teljes terjedelmében jól látható legyen.

 

Ad számlát a parkolóautomata? Ha nem, hova lehet fordulni annak, aki számlát szeretne kérni a parkolásról?

A tranzakcióról, a parkolóautomaták által kiállított nyugtákról a kiadást követő hónap 10. napjáig igényelhető számla.

Számlaigényeiket az alábbiak szerint nyújthatják be:

 • Eredeti nyugta megküldése postai úton vagy személyesen a Társaság Ügyfélszolgálati Iroda címére (6720 Szeged, Deák F. u. 31). Ebben az esetben a benyújtást követő 8 munkanapon belül papír alapon, postai úton küldjük meg a számlákat.
 • Nyugták elektronikus megküldése esetén szamlaigeny@szkt.huemail címre, elektronikus számla kerül kiállításra és megküldésre az ügyfél részére a számlaigény beérkezését követő 8 munkanapon belül.

 

Az új parkolási rendszerben lehetőség nyílik olyan helyeken is negyed órás vagy annál rövidebb idejű parkolási jogosultság vásárlásra, ahol eddig ez tiltva volt? /Pl.: Feketesas u. -i parkolók, ahol eddig minimum fél óra volt a kötelező parkolási idő./

A minimum fél órás parkolást országos jogszabály írja elő az előre váltott jegy esetére, ez az automata esetén 15 percre módosul.

 

Milyen messze lesznek egymástól az automaták?

Szegeden a Belvárosban megközelítőleg 2216 parkolóhely van, azaz 20 parkolóhelyre jut egy-egy automata: a parkolóhelyektől átlagban 75 m rágyaloglással elérhető egy parkolóautomata. Az automaták pontos helyéről az szepark.hu weboldalon is talál térképet.

 

Ha az automatákat napelem látja el energiával, mi fog velük történni, ha napokig felhős idő van, vagy kevés a napfény (pl.: télen)? Ha az automaták lemerülnek, díjmentessé válik a parkolás?

Az automatákat valóban a napelemes rendszer látja el energiával, azonban az így termelt áram akkumulátorokban tárolódik, ami több napnyi üzemet képes kiszolgálni napfénymentes időben is. Az automatákat egy számítógépes rendszer felügyeli és bármilyen meghibásodás esetén jelzi azt az SZKT-nak, így minden parkolóellenőr tudni fog az üzemen kívüli automatákról.

 

A parkolás jogszerűségét ellenőrző SZKT alkalmazottakat ki értesíti arról, hogy energiaellátási vagy egyéb műszaki probléma végett nem működnek az órák? Büntetnek e abban az esetben, ha nem működnek az automaták?

Az automaták több tartalékakkumulátorral is rendelkeznek, amivel több napon keresztül képesek energiaellátás nélkül is üzemelni. Az automatákat felügyelő számítógépes rendszer azonnal értesítést ad az SZKT-nak a meghibásodásról, így a parkolóellenőrök is tudni fognak róla.

 

Lehet e bankkártyával fizetni?

Igen, bankkártyával csak egy érintés: minden automata elfogadja a Magyarországon használható contactless bankkártyákat. Készpénzben pedig csak pénzérmékkel tud fizetni (HUF: 5, 10, 20, 50, 100, 200, EUR: 50 eurócent; 1; 2;).

 

Lehet e papírpénzzel fizetni?

Készpénzben csak pénzérmékkel tud fizetni. Minden automata elfogadja az 5, 10, 20, 50, 100, 200, forintos érméket, illetve az 50 eurócent; 1; 2 eurót is.

 

Mi történik, ha elírom a rendszámomat? Pótdíjat  fogok kapni?

Igen, mivel a rendszám nem fog egyezni a gépjármű rendszámával. A pótdíj kihelyezésétől számított 8 napon belül azonban lehetősége van méltányossági kérelem előterjesztésére személyesen, postai vagy elektronikus úton.

 

Mi az a START-STOP rendszer?

A mobilparkolás sokkal kényelmesebb lesz, nem kell többé az órát lesnie. A parkolást RENDSZÁMÁNAK elküldésével indíthatja, és a STOP szóval állíthatja le, így pontosan annyit kell fizetnie, amennyi ideig parkolt. Az igénybevétel módja Viszonteladó Partnerenként eltérő lehet, ezért kérjük bővebb információért forduljon a parkolóautomatákon található zónainformációs matricákon feltüntetett szerződött partneréhez vagy tájékozódjon az alábbi oldalon:
https://www.nemzetimobilfizetes.hu/articles/view/viszonteladok

 

 

Változtak-e a mobilparkolási zónaszámok?

Igen, a belvárosi zöld zóna 6720, sárga zóna 6721, Mars téri zöld zóna 6722, Mars téri sárga zóna 6723.

 

 

Hogyan tudom elindítani a mobilparkolást?

A megfelelő zónaszámra elegendő elküldeni az autó rendszámát. Ekkor elindul a számlálás, a parkolásleállításához a STOP szót kell elküldeni. Ha ezt elfelejtené, akkor a rendszer automatikusan 4 óra elteltével leáll.

 

 

Gyakran parkolok, mindig el kell küldenem a rendszámomat?

Amennyiben a Nemzeti Mobilfizetés rendszerében regisztrálja autója rendszámát, akkor utána elegendő a START szót elküldenie a parkolás indításához.

 

 
 AZ ÚJ TÁBLÁK JELZIK A PARKOLÁSI ZÓNA KEZDETÉT ÉS VÉGÉT 

parkolotabla_80x50_PKEZD_PVEGE_web

 

 

 PARKOLÓZÓNÁT JELZŐ TÁBLÁK

TABLA_final_2

 

 

SZEGED ÚJ PARKOLÁSI ZÓNA TÉRKÉPE 

Az országos zónatérképhálózat is megtekinthető ide kattintva.

 szepark_map

 

 

sms_OK

MOBILPARKOLÁS

Mobilparkolást a Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren keresztül SMS-ben, mobilapplikáción vagy telefonhívással lehet vásárolni.

A mobilfizetés formáiról és a szerződött viszonteladókról ide kattintva kaphat bővebb tájékoztatást.
Amennyiben Ön a Telekom ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.
Amennyiben Ön a Telenor ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.
Amennyiben Ön a Vodafone ügyfele, a mobilparkolás módjáról és díjáról ide kattintva tud tájékozódni.
Az összes Viszonteladó Partnert ide kattintva tudja megtekinteni.
A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer mobilapplikációjával GPS alapú helymeghatározás alapján működő parkolási lehetőséget is igénybe tud venni. Az applikációt ide kattintva tudja letölteni.

Az egyes zónákhoz tartozó telefonszámok Viszonteladó Partnerenként eltérőek lehetnek, melyekről a parkolózónát jelző táblák mellett, illetve a parkolóautomatákon tájékozódhat.

 

6720 Zöld zóna (Belváros),
6721 Sárga zóna (Belvárosi zöld zóna határától a Nagykörútig),
6722 Zöld zóna (Mars tér, déli oldali közútszakasz),
6723 Sárga zóna (Pulcz u., Cserzy M. u., Csemegi, Pozsonyi I. u., Boros J. u.)

Mobilfizetés matricák Szeged

 

 

A parkolási rendszer változását minden részletre kiterjedően a önkormányzati rendelet szabályozza, melyet ide kattintva tud megtekinteni.

Felmerülő kérdések esetén kérjük keressen minket bátran az alábbi elérhetőségen: kapcsolat@szkt.hu

megosztás Vissza
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Mozgáskorlátozott útitársaink utazásában sokszor jól jön a segítség. Adjuk...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Fejhallgató? Telefon?… – Mind akadályozza a környezet zajainak felismerését.
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan!   A gyermekkocsiban szállított gyermek esetén ügyeljünk a babakocsi...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Idősebb útitársainkat segítsük a le- és felszállásnál! Adjuk át...
  Tovább

Menetrend

Kapcsolat

Parkolás

Repülőtér