LOW-CARB projekt

Low-Carb projekt partnerségi találkozó Szegeden,
2018. december 11 – 13.
 

A Low-Carb projekt az Európai Unió Interreg Central Europe Programme által finanszírozott program, melynek fő célkitűzése a fenntartható mobilitási formák terjedésének elősegítése, ösztönzése. A projektet Lipcse (DE) városa vezeti, partnerek: Koprovnica (HR) önkormányzata, Brno (CZ) önkormányzata, Szegedi Közlekedési Kft. (HU), Parma (IT) önkormányzata, Skawina és Krakkó (PL) önkormányzata. A projektnek tagjai társult tagok is.

Ahogy a globális klímaváltozás egyre sürgetőbb problémát jelent az emberiségnek, az Európai Unió közlekedéspolitikája előtérbe helyezi a szénalapú üzemanyagok kiváltását a közlekedésben. A cél 2050-ig 60 %-os csökkenés elérése. A Low-Carb projekt innovatív ötleteket, javaslatokat finanszíroz városi célterületeken. A fő eszköz az ún. SUMP – Sustainable Urban Mobility Plan (magyarul Fenntartható Városi Mobilitási Terv) kidolgozása. Lipcsében pl. egy új iparterület közlekedésének fejlesztése, fenntarthatóvá tétele a cél, míg Parma, Skawina városi SUMP-ok kidolgozásán dolgozik. A projekt végére egy kompetenciacentrum is összeállításra fog kerülni a többi európai város számára.

Szegeden a Szegedi Közlekedési Kft. amellett, hogy a fenntartható közlekedési módok erősítésén dolgozik, egy stratégiai tervet fog készíteni a Budapesti úti – Dorozsmai úti iparterület munkáltatói és munkavállalói kikérdezésével a környék mobilitásának javítása érdekében. Ezen tervben javaslatokat teszünk kerékpáros, tömegközlekedési és közös gépkocsi használatra is. Ugyanezen program keretében fejleszteni kívánjuk a járműveken az utasszámlálási módszereket azért, hogy valós idejű adatokat kapjunk a járataink terheltségéről.

A program 2020-ig tart, a soros partnertalálkozót 2018 decemberében Szegeden rendeztük meg. A találkozón amellett, hogy az aktuális feladatok és partnerségi együttműködéseket áttekintettük, az Önkormányzat részéről a szegedi SUMP készítés tapasztalatairól hallgatott meg a nemzetközi közönség előadást, illetve bemutatásra került a Civitas Prosperity projekt is. A résztvevők amellett, hogy megismerkedhettek az SZKT környezetbarát közlekedés fejlesztési tevékenységeivel (elektromos autótöltők telepítése, önjáró trolibuszok üzeme, bankkártyás jegyautomata projekt, in-motion töltési rendszerű elektromos busz fejlesztése), ellátogathattak az ELI lézerközponthoz, és egyben megtekintették a Szegeden vizsgált fejlesztési területeket.

 

. . . .

 

Interreg CE – CE1100 – LOW-CARB

A Szegedi közlekedési Kft. 11 társszervezettel együtt, a lipcsei közlekedési vállalat vezetőpartnersége mellett sikeresen pályázott a LOW-CARB projekttel, melynek fő célja alacsony széndioxid kibocsátáshoz kapcsolódó mobilitástervezés és az alacsony széndioxid kibocsátású tömegközlekedés promotálása.

 

Az SZKT feladatai a teljes projekttevékenységen belül:

Akcióterv készítése vállalati mobilitásmenedzsmentre Szeged Ipari és Logisztikai parkjára ideértve: konzultációk / érintettek befektetése. Adat alapú modellezés és tervezés. (53 000 EUR)

Open data portál tervezése és bevezetése (a website részeként) közlekedéssel kapcsolatos adatgyűjtésre és publikációra, ideértve egy CO2 értékelő résszel („scoreboard”). Open data + CO2 értékelés alapján végzett tervezés. (25 000 EUR)

Kampány a CO2 alapú mobilitás mellett a nyílt adatforrások felhasználásával (gameficiation strategy, hackaton a CO2 alapú úttervező kifejlesztésére). (34 000 EUR)

Wifi alapú dinamikus utasszámláló rendszer kifejlesztése és megvalósítása (open data source), teszt az SZKT troli és villamos hálózatán. (60 000 EUR).

A támogatott tevékenység típusa: Research and Innovation Action / Kutatás és Fejlesztés.

Az elnyert támogatás összege: 227 427 EUR

A támogatás intenzitása: 85%

A projekt időtartama: 36 hónap

Projektkezdés: 2017. június 1.

 

 

 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Mozgáskorlátozott útitársaink utazásában sokszor jól jön a segítség. Adjuk...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Fejhallgató? Telefon?… – Mind akadályozza a környezet zajainak felismerését.
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan!   A gyermekkocsiban szállított gyermek esetén ügyeljünk a babakocsi...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Idősebb útitársainkat segítsük a le- és felszállásnál! Adjuk át...
  Tovább

Menetrend

Kapcsolat

Parkolás

Repülőtér