Két villamos haza indult Szegedről

 

1984-ben a Szegedi Közlekedési Vállalat két villamost vett át Budapestről, az akkor selejtezésre került 1500-as sorozatú motorkocsikból. Az 1500-as villamosokat (F1A típus) eredetileg a II. világháború alatt, 1941-44 között gyártották a BSzKRt. villamosvasúti és autóbuszos főműhelyei. Budapesten ezek a villamosok sokáig a Rákóczi úti és zuglói viszonylatok kocsijai voltak, később Kőbányán és Újpesten is közlekedtek. A két lángvágótól megmentett motorkocsit 1984-ben Debrecenben alakították át munkajárművé az SZKV igényei szerint, és SZ 5 – SZ 6-os pályaszámokat kaptak. Közülük az SZ 6-ost felsővezetékszerelő villamosnak alakították ki, tetőpódiummal.

 

Az SZ 6-osra (eredeti pályaszáma 1531) a 90-es években már nem volt szükség, a vállalat a felsővezetékszerelési munkálatokat azóta gumikerekes járművel oldja meg. Így használaton kívül állt, 2009-ben pedig a Pulz telep felújítása miatt tárolás végett átkerült a Csáky telepre. 2007-ben felmerült, hogy helyre lehetne állítani motorkocsiként, emiatt az SZKT szerzett hozzá egy 1949-es gyártású (szintén BSzKRt. villamosvasúti főműhelyben készült) pótkocsit: az 5894-es UV-P típusú járművet, mely az akkor selejtezett budapesti UV szerelvényekből lett kiválogatva. Ilyen típusú pótkocsik ugyanis nemcsak UV szerelvények közé kerültek besorolásra, hanem 1500-as motorkocsik is vontattak a sorozat selejtezéséig.

 

Társaságunk lehetőségeihez mérten támogat minden olyan kezdeményezést, ami a manapság még fellelhető villamos járműritkaságoknak a megmentése és nagyközönség számára történő felújítása a célja. 2018-ban, a BKV 50 éves évfordulója kapcsán jelentős kerete nyílt meg a BKV-nak a korábban félreállítva tárolt múzeális járművek felújítására. Társaságunk így jelképes áron visszaadta az SZ 6-ost és az 5894-est a BKV-nak, ahol várhatólag a jövő év során megkezdik a restaurálásukat. Sok sikert kívánunk a munkálatokhoz.


megosztás Vissza
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Mozgáskorlátozott útitársaink utazásában sokszor jól jön a segítség. Adjuk...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Fejhallgató? Telefon?… – Mind akadályozza a környezet zajainak felismerését.
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan!   A gyermekkocsiban szállított gyermek esetén ügyeljünk a babakocsi...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Idősebb útitársainkat segítsük a le- és felszállásnál! Adjuk át...
  Tovább

Menetrend

Kapcsolat

Parkolás

Repülőtér