Diákok utazási jogosultsága

Diákok utazási jogosultsága

 

 

 

Részletek: 

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Szegedi Tudományegyetem nappali tagozatos hallgatói (kivétel: Gál Ferenc Főiskola) a 2018/2019. évi tanév első félévére is 5 hónapra érvényes ún. „szemeszter” bérletet vásárolnak.
A városi tanulóbérlet szelvények érvényességi ideje: 2018. augusztus 27. – 2019. február 05, – meghosszabbítva 2019. február 08-ig!

A hallgatók a városi tanuló bérletek átvételét a beiratkozással egy időben folyamatosan végzik, várhatóan 2018. szeptember 14. napi befejezéssel, ezért a megbízó Önkormányzat engedélyével – arra tekintettel, hogy e hallgatók 5 hónapra előre kifizetik a bérlet ellenértékét – a város felsőoktatási intézményeinek hallgatói az alábbi módon történő igazolással is jogosan vehetik igénybe a város helyi, menetrend szerinti, közösségi közlekedési szolgáltatását:

A már meglévő, szegedi hallgatói jogviszonyt igazoló, érvényes nappali diákigazolvány*, 2018. augusztus 27 – szeptember 14. időszakban szemeszter bérletjegy nélkül is elfogadható.

2018. szeptember 15. napjától az érvényes diákigazolvány ÖNMAGÁBAN utazásra nem jogosít, csak a már kézhez kapott, új szemeszter bérlet jogos használatát – a tulajdonos személyazonosságát- hivatott igazolni.

*érvényes diákigazolvány: A 2018/2019. tanév első félévére, a szegedi felsőoktatási intézmények által már érvényesített diákigazolvány mellett, a felsőbb éves hallgatók esetében a 2017/2018. tanév második félévére érvényes matricával ellátott, de esetlegesen a 2018/2019. év első félévére még nem érvényesített (új érvényesítő címkével még nem rendelkező) diákigazolvány is érvényes 2018. október 31. napjáig. / 362/2011. (XII.30.) Kormányrendelet 13.§ (4) (b) bekezdés.

 

(Megj.: Tisztelettel hívjuk fel minden érintett figyelmét arra, hogy – az információnk szerint, a hallgatók között, szájhagyomány útján terjedő hír ellenére – a 2018. „tavaszi” szemeszter bérlet, 2018. július 5. napját követően, sem a nyári gyakorlatok ideje alatt, sem pedig ősszel, az új tanév kezdetének időszakában nem érvényes, utazásra nem jogosít!)

 

Az első éves hallgatók az Egyetem által, kiadott Igazolás = ideiglenes diákigazolvány, vagy – állandó diákigazolvánnyal, plusz szemeszter bérlettel tudják igénybe venni a Szeged helyi közösségi közlekedés szolgáltatásait 2018. augusztus 27.-től.

Azon hallgatók, akik igazolással rendelkeznek az igazolás tulajdonjogának – személyazonosításra alkalmas személyazonosító igazolvány- útlevél- kártya formátumú jogosítvánnyal történő – igazolásával jogosultak a bérlet használatra.

 

A szemeszter bérletre elsődlegesen a hallgatói azonosító számot célszerű feltüntetni.

 

2018. szeptember 15. napjától az érvényes diákigazolvány ÖNMAGÁBAN utazásra nem jogosít, csak a már kézhez kapott, új szemeszter bérlet jogos használatát – a tulajdonos személyazonosságát- hivatott igazolni.

 

A Szeged helyi közösségi közlekedés utas ellenőrzésében résztvevő ellenőrzési társaság munkavállalói a 454/2014. (XII.19.) sz. Közgyűlési határozat szerint azon utasoktól, akik a fentiekben felsorolt igazolással, igazolvánnyal vagy szemeszter bérlettel nem rendelkeznek, azoknak lehetőségük van 3 munkanapon belül az ellenőrzési társaság ügyfélszolgálati irodájában (6724 Szeged Kossuth L.sgt. 50.) a hiányzó dokumentumokat bemutatni. A bemutatáskor az utas köteles a határozat szerinti 900,-Ft bérletbemutatási és kedvezményes utazási jogosultságot igazoló pótdíjat megfizetni.

 

Általános és Középiskola, diákigazolvánnyal még nem rendelkező tanulói:
(Általában az iskolát kezdő, valóban elsős, az iskolát váltó, általában ötödik, vagy kilencedik osztályos, valamint a diákigazolványukat a nyári szünetben elveszítő tanulók) 2018. október hó 31. napjáig a tanulói jogviszony – az adott időszakban érvényes, havi tanuló bérletszelvény jogos használatának, és tulajdonjogának – igazolásaként az oktatási intézmények által kiállított „Igazolás = ideiglenes diákigazolvány + fényképes igazolvány vagy fényképes tanuló bérletigazolvány”, valamint az iskola által átvett, hivatalosan leigazolt „Nemzeti Egységes Kártyarendszer adatlap” is elfogadható.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011.évi CXC. törvény 2013. szeptember 1-jén lépett hatályba, és fokozatosan került bevezetésre.

 

A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló a 16. életévét betölti.
– A 16 évesnél fiatalabb tanulók esetében – mivel tanköteles korúak – nem szükséges az érvényesítő matrica.
– A 16. életévüket a 2018/2019. tanévben betöltő tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is érvényes 2019. október 31-ig.

A 2002. szeptember 01. előtt született tanulók diákigazolványa 2018.október 31-ét követően kizárólag érvényesítő matricával érvényes.

megosztás Vissza
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Mozgáskorlátozott útitársaink utazásában sokszor jól jön a segítség. Adjuk...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Fejhallgató? Telefon?… – Mind akadályozza a környezet zajainak felismerését.
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan!   A gyermekkocsiban szállított gyermek esetén ügyeljünk a babakocsi...
  Tovább
 • Biztonsági tanácsok

  biztosagi-tanacsok
  Utazzon biztonságosan! Idősebb útitársainkat segítsük a le- és felszállásnál! Adjuk át...
  Tovább

Menetrend

Kapcsolat

Parkolás

Repülőtér